Litiumbatterier till elmopeder

Litiumbatterier till elmopeder

Batterierna för elmopeder är uteslutande av litiumtyp. Det finns en den blysyra-batterier men dessa är tunga. Dessutom här litiumbatterier en mycket bättre kapacitet och laddar mycket snabbare.

Kapaciteten för ett litiumbatteri till en elmoped är cirka 5 gånger så stor som motsvarande blybatteri och dessutom kan LiJon-batterier laddas snabbar och fler gånger. Välj därför bara elmoppar med litiumbatteri.

Energiinnehåll i elmopedens batteri

Energiinnehåll i elmopedens batteri

Ett batteripaket av litiumbatterier till en elmoped har spänning normalt spänning från 36 Volt upp till 96 Volt.

Kapaciteten ett batteripaket betecknas oftast i med spänning i V (Volt) och i Ah (ampere-timmar) eller anges de i Wh (watt-timmar) vilket är spänningen gånger antalet Ah.

Om ett batteripaket har beteckningen 30 Ah kan leverera 30 ampere i 1 timme eller t.ex. 3 ampere i 10 timmar. En rättvisare beteckning på batterier är att ange dess kapacitet i Wh (watt-timmar) efter som detta beskriver hur mycket energi man kan få ut ifrån batteriet.

Om ett litiumbatteripaket till elmoppen har beteckningen 30 Ah och 36 Volt har det energiinnehållet 30 x 36 = 960 VAh = 1080 Wh = 1.08 kWh. Ifall batteripaketet istället har kapaciteten 30 Ah och 80 Volt har det energiinehållet 30 x 80 = 2400 VAh = 2400 Wh = 2.40 kWh.

Räckvidd för elmopedens batteri

Räckvidd för elmopedens batteri

Oftast brukar paketen med litiumbatterierna ha en kapacitet på mellan 700 Wh upp till 6 kWh. Hur mycket energi en elmoped dra beror dels på vikten men hastigheten påverkar väldigt mycket. Luftmotståndet är den enskilda faktorn som orsakar störst förluster. Energiförlusten för luftmotståndet är 4 gånger så stor om du kör i 40 km/h istället för 20 km/h. Du kan räkna med att kunna åka omkring 20-25 km för varje kilowattimme (kWh).

Uppbyggnad av elmopedens batteri

Uppbyggnad av elmopedens batteri

Batteripaketen till elmopeder byggs upp av samma battericeller som finns för vissa bärbara datorer, i elbilar eller i moderna ficklampor. Dessa celler kallas 18650 som innebär att battericellerna är 18 mm i diameter och 65 mm långa. Spänningen för en battericell i elmopederna är på cirka 3.2-3.9 Volt och dess kapacitet på mellan 1500-4000 mAh.

För att bygga upp ett batteri till en elmoped parallellkopplas och seriekopplas dessa celler. Ett elmopedbatteri som är märkt 60 Volt och 30 Ah består då av cirka 16 seriekopplade battericeller. Sedan har 10 rader av 16 seriekopplade batterier parallellkopplats vilket gör att 60 Volt och 30 Ah består av omkring 160 stycken 18650-batterier. Dock kan det skilja från 100 upptill 300 st 18650-batterier beroende på den kemiska sammansättningen för litiumbatterierna.

Ladda batteriet i elmoppen

Ladda batteriet i elmoppen

När du köper en elmoped ska du säkerställa att batteriet går att ladda i vanliga europeiska 230 Volts eluttag. På allt fler elmopeder går det att ta loss batteripaketet och ta in det när det ska laddas. Eftersom du bara ska köpa elmopeder med litiumbatterier är dessa batteripaket ganska lätta.

De stora fördelarna med att kunna ta in batteripaketet är ett du kan parkera elmopeden även där det inte finns eluttag, det är ingen risk att någon drar ut laddkabeln under natten samt att ingen stjäl elmopedens dyraste komponent, batteriet. Om du dessutom har två laddare, en hemma och en på jobbet, behöver du inte köpa ett batteri med lika hög kapacitet eller kan dagpendla längre sträckor till jobbet.

Ännu en fördel men löstagbara batteripaket till elmopeden är att man kan köpa två litiumbatterier när man ska åka riktigt långt någon gång eller att ett paket är alltid fulladdat hemma, väven när man kommer hem från jobbet.

När du ska skaffa ett litiumbatteri till elmoppen

När du ska skaffa ett litiumbatteri till elmoppen

Ett batteri till elmopeden går inte att använda hur många gånger som helst. De litiumbatterier som är vanligast för elmopeder och elmotorcyklar kan laddas 1200-1800 gånger med hög kapacitet. Efter detta brukar kapaciteten vara omkring 80% av den ursprungliga och sedan sjunker det maximala energiinnehållet succesivt.

Du kan räkna med att efter omkring 3000 laddcykler är energiinnehållet cirka hälften av vad det var från början. Om du köper ett elmoped som har en batterikapacitet som är mer än det dubbla som du behöver kan du räkna med att du kan använda batteriet i nästan 10 år om du laddar det varje dag. Detta är ungefär lika länge som elmoppeden beräknas hålla.

Köpa ett elmopedbatteri

Köpa ett elmopedbatteri

Om du köper ett mindre batteri kan det vara klokt att undersöka vad ett reservbatteri kostar och att de faktiskt går att köpa. Priset är beroende på litiumbatteriets prestanda men du får räkna med att det kostar från 6000 kr och uppåt.

Man kan säga att batteriet slits när det används eftersom det klarar ett maximalt antal laddningscykler. Kostnaden för ett elmopedbatteri kan uppskattas till cirka 10 öre per km.


Leverantörer av Elmopeder


Värt att veta om elmopeder

På dessa sidor kan du hitta att som är viktigt och värt att veta om elmopeder, skillnad på elcykel och elmoped samt vilka elmopeder som är bäst.Meny - Elmopeder
Till förstasidan på www.elmopeder.seFörst på sidan om elmopederSist på sidan om elmoppar
Klass IKlass IIMopedbatterierNyheter